poniedziałek, 3 listopada 2014

Tzatziki

Tzatziki

2 ogórki
3 ząbków czosnku (spore)
340 g  gęstego jogurtu ( np. grecki, bałkański)
łyżka posiekanego koperku
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz cytrynowy (lub zwykły i trochę startej skórki cytrynowej)

Ogórki przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć pestki,obrać (chyba że znasz źródło pochodzenia i masz pewność, że nie były pryskane).  Zetrzeć ogórki na tarce o grubych oczkach, dobrze posolić i odstawić w miseczce na ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzić i dokładnie odcisnąć ogórka na sicie. Bardzo dokładnie! Dodać zgniecione ząbki czosnku, sok z cytryny i skórkę oraz pieprz, wymieszać z jogurtem i koperkiem. W razie potrzeby dosmaczyć. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Ja próbuję dopiero po odstaniu, bo wtedy smaki się połączą i lepiej czuć czy trzeba doprawić. Podawać schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz