poniedziałek, 3 listopada 2014

Muffinki z fetą i papryką

Muffinki z fetą i papryką

składniki:
375 g mąki
250 ml mleka
2 jajka
125 g stopionego i przestudzonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5  łyżeczki soli
0,5 łyżeczki tymianku (ja daję całą)
1 papryka czerwona lub różne po pół
125 g fety
ew. 1 ogórek (w przepisie nie było ale ja daję)

wykonanie:
Paprykę oczyścić  z nasion, umyć i pokroić w drobną kostkę, ogórka pokroić też w kostkę.
W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Do suchych dodać mokre oraz pokrojoną paprykę,ogórka i pokruszoną fetę. Wszystko połączyć ze sobą.
Do foremek muffinkowych włożyć papilotki (chyba że masz silikonowe, wtedy nie trzeba) i napełnić je ciastem (te muffinki nie rosną wiele więc spokojnie nakładam całą foremkę).
Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200°C przez ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz